trainen

Trainen, trainen, trainen

Trainen volgens sportrusten schema

Inmiddels start ik met week 4 van het sportrusten schema. Onvoorstelbaar hoe snel dat gaat en hoe snel de marathon dus ook dichterbij komt.
En daarmee af en toe de spanning of ik het wel echt ga halen.
Het is echt ontzettend leuk om voor zo’n doel te trainen. Waar je normaal op zondagochtend jezelf nog eens lekker omdraait, moet je nu echt wel aan de bak.
In het boek ‘de hardlooprevolutie’ zeggen ze dan wel dat je best af en toe een training mag overslaan, maar zo zeker voel ik me nog niet om dat ook echt te doen. Dus ook na een zeer gezellig en vooral laat feestje, zie je mij de volgende dag braaf mijn rondjes draven.

Planning

Het draait allemaal om plannen. Het schema staat in het boek volledig uitgeschreven. Soms moet je echter toch het één en ander omgooien om het kloppend te krijgen. Ik heb niet op alle dagen uit het schema tijd dus verplaats je dan wel eens een training.
Het belangrijkste is dat er balans blijft tussen rusten en trainen. Vier dagen achter elkaar trainen is niet goed voor je herstel.
Je wordt immers beter tijdens je herstel.
Dus elke week plan ik van te voren in wanneer ik tijd zou hebben om te rennen. Aangezien ik een ochtendrenner ben, plan ik andere afspraken daar de komende periode omheen.
Gelukkig is er een dag in de week dat je heel rustig traint en meestal maar zo’n 5 km. Die training plan ik op een werkdag. Als ik uit het werk komt meteen de sportkleding aan, hond mee en samen rennen.
Dat scheelt tijd en zorgt ervoor dat de hond ook een nieuwe uitdaging heeft waar hij lekker zijn energie in kwijt kan.
Een onverwachts bijkomend voordeel van sportrusten.

Hoe gaat het nu?

Het trainen vind ik heerlijk. Ik krijg feeling met het lopen op hartslag en ook mijn rusthartslag wordt steeds lager, waaruit blijkt dat je conditie verbetert.
Heel veel sneller word ik voor mijn gevoel nog niet. Ik moet dan ook oppassen niet continu te willen uitrekenen of ik het wel ga halen binnen de tijd. Dat is nog steeds de grootste uitdaging ben ik bang.
Je wordt door deze manier van trainen ook een stuk fitter en actiever. Elke dag heb ik wel zin om te bewegen, niet bewegen is geen optie meer.
Dan is het belangrijk in de gaten te houden dat je niet teveel doet, want dat is niet goed voor je herstel. En dan blijkt dat ik af en toe ook ineens relaxt op de bank ga hangen, iets wat ik eerder nooit deed.
En nog een bijkomend voordeel is dat ik steeds beter slaap. Waarschijnlijk door de ademoefeningen die ook bij sportrusten horen.

Nadenken over de dag zelf

Inmiddels bedenk ik ook af en toe hoe dat tijdens de marathon zelf moet gaan.
Qua sportvoeding, maar ook qua support, want dat zal ik zeker nodig hebben. Er zullen genoeg bekenden langs de route staan, maar ik wil graag wat vaste mensen die me even oppeppen als ik dat nodig heb.
Er zijn al een aantal toezeggingen van vrienden, buren, collega’s dus dat gaat vast helemaal goed komen.
Maar mocht je het ook leuk vinden me te steunen, spreek dan even met me af waar je ongeveer staat. Dat scheelt voor mij een heleboel, als er op vaste punten wat moed ingesproken gaat worden.
Want spannend blijft het wel, waarschijnlijk alle komende weken nog en ik kan alle support heel hard gebruiken!

Gepubliceerd door

admin

Schrijvende hardloper uit Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *