lekker trainen

Lekker trainen is het doel

Lekker trainen

Lekker trainen, gewoon omdat je even geen doel hebt, maar wel vooruitgang wil blijven boeken.
Wat ik inmiddels wel geleerd heb, is dat drie keer in de week hetzelfde rondje dan geen zoden aan de dijk zet.
Je moet blijven variëren, in afstand, in snelheid, maar ook in de route om zo verveling te voorkomen.
Twee keer in de week een rondje is te weinig om je conditie en snelheid te verbeteren, drie keer is daarom minimaal, maar het liefst loop ik nog steeds vier keer in de week.

Snelheid verbeteren

In eerste instantie wilde ik vanaf nu mijn tien kilometer snelheid gaan verbeteren. Dat wil ik overigens nog steeds en dus ging ik het tien kilometerschema van sportrusten volgen. Maar aan het eind van het schema ontdekte ik na wat analyse dat mijn omslagpunt misschien wel te hoog was ingeschat. Het omslagpunt is het punt waarop je begint te verzuren. De afstanden moest ik op dat punt lopen, maar mijn geschatte omslagpunt bereikte ik nooit.
En dus heb ik dat tien punten naar beneden bijgesteld. Ineens kon ik wél vijf kilometer op mijn omslagpunt lopen! En ik werd na een week ietsje sneller.
Dat bleek dan beter te kloppen en dus had dat schema niet helemaal bereikt wat ik wilde. Dat lag niet aan het schema, maar wel aan mijn omslagpunt.
Maar om nu weer opnieuw helemaal het schema te gaan lopen, daar had ik niet zo’n zin in.

Doel

Voor de komende periode heb ik geen vastomlijnd doel waar ik naar toe werk. Ik loop mijn afstanden en zorg dat ik ten allen tijde een 10 kilometer of 15 kilometer run mee zal kunnen doen, omdat ik gewoon goed getraind blijf.
Maar in die zomermaanden echte runs vastleggen, daar begin ik niet aan. In de hitte lopen is nou eenmaal niet mijn sterkste kant. Hoewel ook dat steeds beter gaat.

Dus doe ik nu een beetje freewheelen. Minimaal één keer in de week loop ik een 12 kilometer rondje op marathonhartslag en neusademhaling, zodat ik rustig en ontspannen train. Twee keer in de week probeer ik korte afstanden te lopen, soms op omslagpunt en soms op maximale hartslag. En mocht ik dan een dag extra tijd hebben, dan doe ik lekker waar ik zin in heb. Meestal is dat een tien kilometer op intensief tempo. Op die manier train ik wisselende afstanden, wisselende tempo’s en rondjes en blijf ik all roudn getraind. Totdat in het najaar de halve- of hele marathonschema’s weer in gaan.
Zo houd je het hardlopen leuk en je lijf getraind.
Gepubliceerd door

admin

Schrijvende hardloper uit Rotterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *